:: Petrovac

 

Petrovac na moru je prelepo mestasce na otprilike pola puta izmedju Budve i Bara. Grad je u okviru pjescanog zaliva, okruzen gustim borovim sumama. Izuzetno veliki broj suncanih dana, od ranog proljeca do kasne jeseni, guste borove sume i maslinjaci, toplo, cisto more i divne plaze omogucuju gostima prijatan boravak. Petrovac je prvi put spomenut u spisima oca dukljanina. Nazvan Lastva, bio je pronadjen kao naselje krajem XVIII i pocetkom XIX vijeka od interesa su dvije male crkve, sagradjene u XIV i XV vijeku, nakon kojih naselje dobija ime, Kastel Lastva ili Kastelo.


Lucice

Predivan kupalisni lokalitet koji je i pored velike posjecenosti ostao prirodno netaknut. Plaza Lucice udaljena je 500 m od Petrovca ka jugu. Ima oblik malog zaliva, duga je 220 m, pjescana je na obali i morskom dnu, s plitkim dnom koje se pruza u more i sumom borova i cempresa u zaledju. Tu senalaze i dva ugostiteljska objekta.


Gradska plaža

Pjescana plaza duzineoko 600 m, crvenkaste boje pijeska, jedna od najposjecenijih na Budvanskoj rivijeri. Posebnu draz joj daju ostrvca Katic i Sveta nedelja, koji su izazov za ljubitelje morskih dubina. Petrovacka plaza spada u zasticene prirodne rezervate. Njen kupalisni dio oivicen je uredjenom obalom - setalistem. U zaledju su hoteli "Palas" i "4.jul".

Ostrva

Dva ostrva, udaljena od obale oko1km, Sveta Nedjelja (sa ostacima male kapele na vrhu ostrva) i Katic (sa borovima), bitno doprinose estetskom dozivljaju Petrovca. Po svemu sudeci ovo su sada postala dva najudaljenija ostrva od (onoga sto jepreostalo od) jugoslovenske obale.